bilder

Det finns bara ett original

Mr. Big Shit

 

 

Gubben är inte så dum som han ser ut - kan de sälja "California sunshine" i tomma miniatyrflaskor "over there" i Kalifornien, så kan väl han sälja "älgskit på burk, åtminstone är det något mer än bara luft i glasburkarna!

Ganska snart kom han på idén att skänka bort några burkar med spillning till goda vänner och bekanta. Tro det eller ej, burkarna med älgpruttar väckte ett otroligt intresse och mottogs som om det hade varit guldklimpar

 

Sonfjällets Nationalpark är hemvist till Sveriges och Skandinaviens största björnstam. Ett av områdena i härliga Härjedalen är Hede, i folkmun kärleksfullt kallad "Sonfjällsbygden". Det är här gamla turistchefen och idésprutan Horst Kuehne uppfann och renodlade sin "nya" och numera världsberömda "vildmarksprodukt", nämligen älgspillning på burk!

 

Fin-fina priser och blomsterarrangemang, ett vackrare än det andra, bara "ramlade in på löpande band". Blomsteraffärernas ägare måste ha varit lyckliga över guldgruvan!

 

Till 1993 års Gregorius utsågs Horst Kuehne för att han "med aldrig sinande engagemang och energi har lyckats med att marknadsföra trakten, länet och vår kultur". Typiskt för Horst är att, när många andra arbetar i traditionella fotspår, har han t.o.m. lyckats fånga intresse för regionen genom att internationellt sälja älgskit på burk - och dessutom lyckats utnyttja intresset så att vår totala profil uppmärksammats och nya besökare kommer".

 

Utmärkelsen "Årets Gregorious" instiftades för att hedra en person i Jämtlands läns nutidshistoria som i eller i anslutning till vår bygd med föredömligt engagemang drivit och uppnått resultat med att utveckla någon idé, företeelse, process eller dylikt, som positivt påverkat vårt läns lokala eller regionala profil - en koppling mellan den historiska och kulturella grunden och nutidens och framtidens livsmiljö. Utmärkelsen instiftades i samarbete mellan Jämtlands Länssparbank, Östersunds-Posten och Expo-Norr. Till 1993 års Gregorius valde kommittén Horst Kuehne med följande motivering: "för att han med aldrig sinande engagemang och energi har lyckats med att marknadsföra trakten, länet och vår kultur. Typiskt för Horst är att, när många andra arbetar i traditionella fotspår, har han t.o.m. lyckats fånga intresse för regionen genom att internationellt sälja älgskit på burk - och dessutom lyckats utnyttja intresset så att vår totala profil uppmärksammats och nya besökare kommer."

 

Konsthantverkare Leif Wikner och hans enastående alster är vida kända, såväl inom landet som långt utanför. Anläggningen är en av de allra största turistmagneter i hela Sverige och den "stackars" turist som ej besökt hans anläggning och inte sett hans "konst i trä" produkter har inte sett Sverige, SORRY! Leif har alltid varit en särskilt begåvad, framåtseende och högt respekterad företagare och en konstnär med magiska händer. Han har också utvecklat ett speciellt pris vilket utdelas till personer som åstadkommit något utöver det vanliga. Priset kallas passande för "UPPSTICKARTUPPEN" och den har gått till bl.a. "Mr. Big Shit" med juryns motivering: "Världsrekord i förädling. Älgskit har förädlats till guld!" Det roliga med företaget är att båda hans söner har tagit efter honom och blivit minst lika duktiga

 

Nystädat på "fabriken". Det är här all skit förädlas, från skit till rena guldklimpar!

 

Saga, "fru Big Shit", som försöker hålla ordning på burkar, beställningar och inte minst på gubben.

 

Affärsidén med försäljning av älgskit nådde ut över världen via TT. Och vilket liv det blev! Tidningar, Radio- och TV-kanaler hade reportage om den driftiga turistchefen. På bilden är ett franskt TV-bolag på besök i Hede.

 

Jahapp, vad kan man göra med ett gammalt björnide tro?

 

Varför inte tillbringa bröllopsnatten där? "Mr. Big Shit" ordnade allt och brudparen stod i kö - - - - - !

 

Alla jägare vet att det finns vita älghundar men tro det eller ej: det finns faktiskt också VITA ÄLGAR, s.k. äkta albinoälgar med röda ögon! De flesta finns i västra Värmland men dessa kan förekomma även i andra landskap. Tänk bara - vissa utländska jägare har bjudit 250 000:- kronor för att få skjuta en vit älg! Men det som är mest intressant och anledning till att man borde skydda dem är att vita älgar släpper ur sig rena guldklimpar: nämligen HELVIT ÄLGSKIT! Sant eller ej? Fråga "Mr. Big Shit" - han kan visa dig en burk med "vita pruttar"!

 

Allt går att tillverka med älgskit och lite fantasi: örhängen, slipsnålar, fiskeflugor, ringar eller varför inte ett unikt piercingsmycke??? Det kan bäras på näsan, i naveln såväl som på andra mer eller mindre synliga ställen på kroppen!

 

Naturligtvis måste vi ha med en bild av producenterna. En vuxen älg lämnar dagligen 13-15 högar spillning efter sig. "Money, money, money - it´s a rich man´s world". Namnet "älg" på olika språk: Alce, Alci, Alke, Alces Alces, Altze, Älg, Äich, Älsch, Briedis, Ela, Elán, Eland, Elch, Elco, Elen, Elg, Elgur, Elk, Euch, Ëuch, Hirvëa, Hirvi, Javorszarvas, Los, Melk, Milu, Moose, Mpofu, Semafor, Sochati, Ulk och (naturligtvis!) HÄLGE!

 

Nylackade eftertraktade dyrgripar hänger på tork efter lackning. Knartarna har 15 lager av lack och är garanterat luktfria!

 

Det var här äventyret började. Varje gång den av STORA SKOG sponsrade "älgbussen" for ut i den härliga härjedalska vildmarken har den varit fullsatt med främst tyskar och holländare. Det lokala "älgbandet" från Hede tog emot i folkdräkt och spelade härliga visor medan "älgjägarna" grillade korv och drack kaffe i väntan på skymningen, då "jakten" på skogens konung började på allvar. Tala om nöjda gäster!

 

Bjälgen - en "inlandsskvader". "Bjälg" är en sammandragning av orden björn och älg, Härjedalens och Jämtlands landskapsdjur. Det är ingen idé att leta efter "bjälg" i svenska akademins ordbok, då ordet inte finns med! Priset Bjälgen till "årets marknadsförare" i länet delades för första gången ut 1993 av marknadsföreningen Jämtland/Härjedalen i Östersund. Bjälgen presenterades då av f.d. länsråd Tage Levin och Sveriges första turismprofessor Bengt Sahlberg till "Mr. Big Shit" med följande motivering: "Horst Kuehne har från sin position som professionell turistchef visat en föredömlig lyhördhet för marknadens signaler, han har vågat tänka och förverkliga en okonventionell affärsidé till en massmedial sensation".

 

"Republiken" Jämtland/Härjedalens mångårige president Ewert Ljusberg är "hedeson nr. 1" och länets alla tiders största profil, en mycket omtyckt och folkkär trubadur som hela landet kan skryta med och vara stolt över! Efter en "skitgåva" från "Mr. Big Shit" skrev han följande tackbrev till "skitgubben": Ers Exkrement! "Jag tackar verkligen å det stjärtligaste för den dygnbara gåvan. Jag har sällan skrattat så gott. Det här slår ta mig tusan alla historier om bondfångeri jag har hört. Tänk att ärligt och uppriktigt saluföra rena skiten, och att folk köper den som galna. Det här är fan i mig det bästa som har hänt Hede på mången god dag. Jag är i egenskap av president och hedeson stolt och glad över en så påhittig och driftig turistchef! Lycka till i fortsättningen! Jag tittar in till Dig nästa gång jag är i Hede för att göra affärer". Så skrev den humoristiske presidenten till turistchefen i Hede som lyckats med att få Hede känt i hela världen. Några månader senare utnämnde han "Mr. Big Shit" till UTRIKESHANDELSMINISTER i sin "regering"!

 

SÄPO:s "vem väger mest på kändisskalan?" Man kan ju undra och fundera! När "Mr. Big Shit" skickade älgskitspresenter till drottningen och sedan till kungen, kom båda gånger trevliga tackbrev från hovet. Men när han skickade samma skitsaker till dåvarande statsminister Carl Bildt, blev det genast ett förfärligt liv: SÄPO (!) ringde skitgubben och undrade över vad som fanns i paketet. Skitgubben fick förklara i DETALJ vad som fanns där, hur det såg ut, vad förpackningarna innehöll, vad meningen med det var o.s.v. Kanske såg paketets innehåll på röntgenapparaten ut som dynamitgubbar? Först efter en lång stunds förklaring verkade även SÄPO vara nöjd och av ett mycket trevligt tackbrev från statsministern att döma kan man anta att paketet verkligen kom fram! (Tur att skiten inte söndersköts och att skitgubben inte arresterades som "attentatsbenägen terrorist"!)